Laat je inspireren
Verlichtingsarmaturen: welke type verkies je?
Verlichting: soorten
Als het op verlichting aankomt, kan je je huis heel eenvoudig een andere sfeer geven. Of je nu kiest voor armaturen aan het plafond of aan de muur; elke lamp geeft een beetje extra.
Natuurlijk is het wel belangrijk vooraf te bepalen wat voor verlichting nu het beste bij je interieur past.
Wat voor armaturen heb je?
Er zijn diverse soorten armaturen. Als je je huis gaat inrichten met verlichting is het handig om eerst te weten in wat voor soorten en maten je dit allemaal kunt krijgen.
Zo begint het al met de keuze tussen een inbouw- of een opbouwarmatuur. Een inbouwarmatuur wordt weggewerkt in de muur of het plafond (of zelfs in de vloer, in sommige gevallen), terwijl een opbouwarmatuur het meest gebruikt is. Denk hierbij aan lampen die je ophangt of neerzet.
Maar bij deze laatste heb je ook weer een ruime keuze aan armaturen die aan een wand kunnen geplaatst worden, of juist op het plafond komen. Verder zijn er rails- en kabelsystemen waarbij je de verlichting ‘flexibel’ houdt en op diverse momenten van de dag anders aan kunt zetten.
Dan zijn er nog hangarmaturen, wandarmaturen en natuurlijk de spotverlichting. Spotjes met dimmer kunnen ook heel sfeervol zijn.
Kortom: er zijn veel diverse soorten verlichting en afhankelijk van je dagelijks gebruik moet je uitmaken welke het beste geschikt zijn voor gebruik in jouw ruimte.
Verlichting: toepassingen
Alle ruimtes met andere armaturen
De verschillende kamers in huis gebruik je anders. Het spreekt voor zich dat je in elke ruimte andere armaturen hebt.
Verlichting in de woonkamer heeft een andere functie dan in de slaapkamer. In de slaapkamer wil je misschien ’s avonds nog een boek lezen. Daar heb je een lamp nodig die fel genoeg is om de letters te kunnen zien, maar ook eentje die niet té fel verlicht natuurlijk. Kortom: de sterkte van het licht is belangrijk.
Naast de lichtsterkte kan ook de kleur een verschil maken. Zo geeft rood licht een warmere kleur, en is wit licht neutraler. Een koele sfeer creëer je met blauw licht.
De lichtkleur wordt ook wel uitgedrukt in lichtgrootheid, te meten in kelvin. 1800 kelvin staat hierbij voor rood licht, en 12000 kelvin staat voor ijskoud licht (blauw). Hiertussen kun je alles vinden van warm tot koud. Je kunt je voorstellen dat lampen met een lichtgrootheid tussen de 1800 en 3000 kelvin bijvoorbeeld erg geschikt zijn voor de woonkamer, om daar een warme, huiselijke sfeer te creëren. Een lamp van 10000 kelvin kun je weer goed kwijt in de opbergruimte. Het is feller en dus vind je alles sneller terug.
Keuze voor armaturen: wat is wijsheid?
Natuurlijk kun je vooraf goed op de hoogte zijn van de diverse soorten armaturen en de lichtgrootheid hiervan. Echter, het belangrijkste blijft je gevoel hierbij. Bezoek daarom vrijblijvend onze ruime showroom eens en ontdek er de onweerstaanbare prijzen in verlichtingsarmaturen, informeer je er verder bij de adviseurs, specialisten ter zake, die je graag verder wegwijs maken binnen dit assortiment.
Een prijsofferte behoort steeds tot de mogelijkheden, de adviseurs zullen deze graag met jou gedetailleerd overlopen en duiding verschaffen waar nodig.