Laat je inspireren
Wat is de beste plaats voor een rookmelder?
Rookmelders monteren op de correcte plaats
Sinds 1 januari 2020 heeft de Vlaamse overheid het plaatsen van rookmelders in woningen verplicht gemaakt. En dat is helemaal terecht. Elk jaar opnieuw laten tientallen mensen het leven in een woningbrand. Niet meteen door het uitslaande vuur zelf, maar vooral door de rook. Brandrook verspreidt zich razendsnel en is een aanval op onze luchtwegen. De rook is heel erg verstikkend. Een rookmelder is dus een eenvoudig apparaatje dat je leven kan redden. Je beschermt er niet alleen jezelf en je gezin mee, maar ook je huis en waardevolle spullen.
Je bent ook helemaal overtuigd van het nut van rookmelders en je hebt er jezelf een aantal aangeschaft. Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe en waar je deze rookmelder het best plaats? We vertellen het je graag in deze blog.
Hoe monteer je een rookmelder?
Het plaatsen van een rookmelder is heel eenvoudig. Er zijn 3 verschillende manieren om er eentje te monteren:
1. Montage met pluggen en schroeven
Het ligt voor de hand dat dit een goede methode is. Wanneer je de rookmelder monteert met pluggen en schroeven zit hij stevig vast en gaat hij nergens meer naartoe. De schroeven die je nodig hebt, worden vaak bijgeleverd in de verpakking. Het enige nadeel van deze methode: je moet gaten boren in je plafond of wand.
2. Montage via magneet
Deze ophangmethode is heel populair en super gemakkelijk! Het grote voordeel hiervan is dat je geen gaten hoeft te boren. Je ontvangt 2 magnetische plaatjes. Eentje bevestig je via de lijmstrip op je plafond of muur, de andere plak je vast op de achterzijde van het toestel. Dankzij de magnetische aantrekkingskracht blijft de brandmelder netjes op zijn plek hangen.
3. Montage via zelfklevende rookmeldertape
Het monteren van je rookmelder is een koud kunstje met zelfklevende rookmelderstape. De tape is meestal al bevestigd aan de achterzijde van de melder. Je dient enkel het beschermingslaagje te verwijderen en je kun de rookmelder simpelweg op je muur op plafond kleven.
Hangt je rookmelder omhoog? Goed zo! Dan is het nu tijd om hem te testen. Via de testknop controleer je of de melder goed werkt. Nog een weetje: alle rookmelders zenden automatisch een aanhoudende pieptoon uit wanneer de batterij bijna leeg is. Op deze manier ben je gerust dat je steeds gealarmeerd zal worden bij rookvorming!
Bepaal de plaats van je rookmelders
Hier plaats je beter geen rookmelder
Allereerst geven we je graag mee waar je best geen rookmelder plaatst. Zo kan je deze ruimtes alvast van je lijstje schrappen. Mocht je een melder plaatsen op één van onderstaande plekken, kan het zijn dat je rookmelder afgaat wanneer dat helemaal niet nodig is. En zeg nu eerlijk, die verschikking besparen we ons toch liever allemaal?
4 slechte plaatsen voor de montage van je rookmelder:
- Dicht bij meubels of gordijnen
- Dicht bij airco’s, ventilatoren of tochtige plekken
- Boven het fornuis, de oven, een friteuse of lavabo
- In vochtige ruimtes
Je hangt hem dus beter niet in de keuken, badkamer, douchekamer, garage, kelder of bij het raam. Zo vermijd je vals alarm door stof, rook of vocht.
Vijf goede plaatsen voor de montage van je rookmelder
We raden je aan om minimum 1 rookmelder te plaatsen per verdieping. Het is vooral interessant om deze op te hangen in de kamers die deel uit maken van je mogelijke vluchtroute (zoals de hal).
- Bij voorkeur in het midden van een plafond (min. 30 cm van de muren af)
- Op de muur kan, als bijvoorbeeld het plafond niet stevig genoeg is (30 tot 60 cm van het plafond af).
- Op een schuin plafond (op het hoogste punt)
- In slaapkamers (vooral kinderkamers) en woonkamer (aan het plafond)
- In de gang of hal (aan het plafond)
Algemene tip: plaats je rookmelder niet te dicht bij een lamp. Houd +/- 30 cm afstand van een verlichtingsarmatuur.
Verschil tussen een rookmelder en een hittemelder
Aangezien rookmelders gevoelig zijn voor stof, vocht en rook kan je ze dus niet overal plaatsen. Wil je graag toch een brandmelder voorzien in bijvoorbeeld je keuken? Kies dan voor een hittemelder (thermische brandmelder). Deze detecteert in plaats van rook, hoge temperatuurverschillen (en dus eventuele brandhaarden).
Wanneer je kiest voor een combinatie van beide toestellen, ga je voor optimale bescherming tegen brand. Beide toestellen zijn verkrijgbaar bij Zelfbouwmarkt. Voor meer informatie over de juiste brandmelders, kan je steeds vrijblijvend contact opnemen met onze klantenservice of adviseurs in de showroom.