Laat je inspireren
Zo kies je de beste terrastegel voor jouw terras uit
Terrastegels en hun verschillende eigenschappen
Bij het uitkiezen van nieuwe terrastegels, houd je best rekening met een aantal belangrijke eigenschappen:
- Vorstvrij (bestand tegen vorst)
- Onderhoudsvriendelijk
- Prijsklasse
- Plaatsingswijze
- Antislip
- Krasbestendigheid
- Duurzaamheid - slijtklasse
- Kleurvastheid
De perfecte terrastegel zou eentje zijn die goed scoort op al deze punten, maar helaas hebben we deze terrastegel zelf ook nog niet gevonden. Simpelweg omdat sommige eigenschappen elkaar tegenspreken. Bijvoorbeeld een tegel die een gladde afwerking heeft – dus niet antislip – is gemakkelijk te onderhouden, maar zal dus ook iets gevoeliger zijn aan krassen en omgekeerd.
Vooraleer je nieuwe terrastegels aan te kopen, bekijk je dus best welke eigenschappen er voor jou belangrijk zijn in een tegel. Dit hangt af van je persoonlijke situatie. Heb je een druk leven? Ga dan niet voor een tegel die veel onderhoud vraagt. Heb je spelende kinderen of huisdieren in huis? Kies een buitentegel met een hoge slijtklasse. Informeer je dus goed eerst over de eigenschappen van de tegel, dan ben je zeker van jarenlang geniet van jouw nieuwe terras.
Materiaalkeuze terrastegels
Binnen de terrastegels heb je 3 grote materiaalgroepen waaruit je kan kiezen.
1. Keramische terrastegels
Keramiek heeft als grootste voordeel dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. Je terras zal met een eenvoudige poetsbeurt weer schitteren als nieuw! Keramische tegels hebben een zacht tot semi-ruwe structuur. Hierdoor krijgen vuil en vlekken geen kans om zich vast te zetten en zal vuil nooit tot in de tegel doordringen. De tegels kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden. Als je houdt van eenheid en rust in je interieur, is het dus geen slecht idee om je binnentegels te laten doorlopen op je terras. Check wel voor de zekerheid of de tegels vorstbestendig zijn. Maar meestal is dit bij keramische terrastegels wel het geval.
Bovendien is keramiek zeer populair de laatste jaren. Niet alleen is het hierdoor een pak betaalbaarder, maar komen er ook alsmaar meer designs en kleuren op de markt. Het aanbod is eindeloos. Van betonlook, houtlook tot natuursteenlook. Het bestaat allemaal én daarbovenop nog eens in verschillende nuances en formaten.
Ondanks de 2 cm dikte van een terrastegel kan je ze ook los in het gras of grind leggen. Dan fungeren ze als mooie stapstenen rondom je woning. Daarnaast kan je een keramische terrastegels met een dikte van 2 cm zelfs gebruiken om je oprit aan te leggen (dit in tegenstelling tot beton- of natuursteentegels van die dikte). Dit kan door de technische evolutie in de keramische tegelproductie. Elke cm³ in keramische tegels hebben dezelfde eigenschappen, hierdoor hebben ze op elk punt dezelfde draagkracht. Bij een stabiele ondergrond zijn ze dus ook ideaal als oprittegels.
Let wel, keramische tegels zijn niet poreus en laten dus geen water door. De afwatering van je terras is dus zeer belangrijk. Houd hier rekening mee bij de plaatsing.
▶ Wist je dat?
Keramische terrastegels zijn heel maatvast. Hierdoor kan je terrastegels van 2 cm verlijmen, maar ook plaatsen op tegeldragers. Dit kan handig zijn wanneer je een terras wil aanleggen op een dakterras of balkon. Op deze plaatsen is het vaak niet mogelijk om de terrastegels te lijmen. Tegeldragers to the rescue dus! Het grote voordeel van regelbare tegeldragers is dat ze ook perfect te gebruiken zijn bij een hellend terras.
2. Beton terrastegels
Tegels in beton zijn hot en trending. Het industriële uiterlijk van deze terrastegels maakt dat ze helemaal passen bij de moderne interieurs van tegenwoordig. Beton is een sterk en duurzaam materiaal. Het zal jarenlang meegaan en is daarnaast ook nog eens volledig recyclebaar. Andere eigenschappen van terrastegels uit beton zijn: vorstvrij, waterdoorlatend en antislip. Bovendien kan je beton terrastegels prima leggen als oprit. Altijd knap als je oprit mooi aansluit bij je terras.
Het enige minpuntje aan betontegels is het onderhoud. Helaas zijn de tegels minder kleurvast. De gekleurde toplaag kan na verloop van tijd lichter worden. Vuil kan zich ook sneller vastzetten op betontegels (deze zijn poreus) en hierdoor kan je groenaanslag of vlekken krijgen. Er bestaan tegenwoordig wel betontegels met een topcoating. Deze zijn extra beschermd tegen slijtage en vuil.
3. Natuursteen terrastegels
Natuursteen terrastegels zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Het gesteente is op een natuurlijke manier ontstaan en hierdoor krijgt het ook zijn prachtige authentieke uiterlijk. De tegels zijn van nature oneffen en hebben verschillende kleurnuances. Soms kan je zelfs kleine fossielen terugvinden!
Doordat het een natuurlijk product is, zijn deze tegels wel gevoeliger dan bijvoorbeeld keramische steen. De tegels zijn poreus en vlekgevoelig. Morsen met bijvoorbeeld olie of wijn geeft meteen vlekken. Het grote voordeel van natuursteen is dat de vlekken na verloop van tijd vanzelf verdwijnen en dus helemaal niet meer gaan opvallen.
Ze zijn waterdoorlatend, dus helemaal veilig om te betreden na een regenbui. Bovendien zijn ze vorstvrij en zeer hard. Je terras zal dus tegen een stootje kunnen. De meest gekozen natuursteen voor een terras is harde blauwsteen.
Zoals je ziet hebben elk van deze materialen hun eigen voor- en nadelen. Opnieuw is het dus goed als dit vooraf even in beraad neemt. We maken voor jou even een korte vergelijking in onderstaande tabel.
✓: weinig
✓✓: gemiddeld
✓✓✓: veel
Welk formaat van terrastegels kiezen?
Het formaat van je terrastegels heeft een grote invloed op de totale look van je buitenruimte.
▶ Wil je geld besparen? 1 gouden raad: meet vooraf goed je terras op. Probeer een tegel in een formaat uit te kiezen die mooi uitkomt in de ruimte. Zo bespaar je op snijwerk en vermijd je een deel snijverlies. Slim toch?
▶ Groot formaat terrastegels (80 x 80 of 100 x 100) zijn heel erg gewild. Deze reuze tegels geven je tuin meteen een luxueuze uitstraling. Maar houd er rekening mee dat dit er enkel royaal uitziet wanneer je +/- 3 of 4 tegels naast elkaar kan leggen. Lukt dit niet en is je terras eerder aan de kleine kant? Ga dan voor een kleinere tegel. Ook moet je bij grote terrastegels een stevige ondergrond voorzien. Bij groot formaat tegels kan het gewicht van 1 tegel soms al oplopen tot 50 kg!
▶ & last but not least: onderhoudsvriendelijkheid. Grote tegels zorgen dat er minder voegen nodig zijn. En minder voegen, dat wil zeggen minder poetswerk. Onkruid, vuil en groenaanslag durft zich al eens vast te zetten in de voegen op je terras. Dus zijn grote tegels iets onderhoudsvriendelijker.
Welke kleur terrastegels kiezen?
Hier geldt het spreekwoord "over smaken en kleuren valt niet te twisten" zeker en vast. Smaken verschillen nu eenmaal en de kleur van je terrastegels hangt dus grotendeels af van wat je zelf mooi vindt. Maar we geven je graag enkele tips.
▶ Houd je van een industriële look? Dan is de keuze voor een betontegel of een keramische betonlook tegel logisch. Deze tegels komen meestal in een grijze kleur (licht of donker) en kan je combineren met allerlei materialen. Om dat industriële uiterlijk te krijgen, ga je best voor terrasmeubels in zwart of roestkleur.
▶ Eerder op zoek naar rust in je tuin? Laat de tegels of de kleur uit je woonkamer doorlopen naar je terrasruimte. Hierdoor creëer je een verlengde van je leefruimte en lijkt de kamer optisch groter. Rustige kleuren zijn vooral bruin-, beige- en houttinten. Een tegel met houtlook zorgt voor een ongekende warmte op je terras (zélfs midden in de winter!). Daarnaast zorgt beige of bruin voor een mediterraanse sfeer. En geef toe, dat kan elke Belgische tuin wel af en toe gebruiken.
▶ Ben je eerder een landelijk type en houd je wel van natuurlijke producten? Ga dan voor natuursteen terrastegels of een keramische terrastegel in natuursteenlook. Deze natuursteen heeft een charmant uiterlijk en maakt dat je terras er heerlijk authentiek uitziet. Ideaal om te combineren met houten terrasmeubels en veel groen.
Welke tegels zijn antislip en bestand tegen groenaanslag?
Je terras komt in contact met verschillende weersomstandigheden. Warmte, regenval, sneeuw, vorst, … Het heeft wat te verduren. Hierdoor kan het gebeuren dat de tegels glad worden.
Betontegels en natuursteentegels zijn net na regen gevoeliger voor gladheid. Ze zijn waterdoorlatend, maar dit vraagt natuurlijk wat tijd. Ze zijn ook vatbaarder voor groenaanslag door algen en onkruid. Groenaanslag krijg je ook vooral op schaduwplaatsen. Door het beperkte zonlicht kan je de tegel niet snel opdrogen, wat de kans op groenaanslag groter maakt. Keramische tegels zijn dan weer iets meer antislip en door het gladde oppervlak gemakkelijk te reinigen moest er groenaanslag gevormd zijn. De groenaanslag is dus bij een keramische tegels gemakkelijker te verwijderen dan bij een betontegel of natuursteen.
Of je terras erg glad wordt, is ook grotendeels afhankelijk van een goede terrasafwatering. Hiermee vang je het teveel aan regenwater op en blijft het niet staan op je terrasruimte. De waterafvoer van je terras kan je op verschillende manieren integreren (een afvoergoot, het terrasoppervlak laten hellen, ...).
Terrastegels kopen bij Zelfbouwmarkt
Bij Zelfbouwmarkt vind je een groot aanbod terrastegels. Voor ieder wat wils! Niet alleen kan je kiezen uit verschillende types (natuursteen terrastegels, keramische terrastegels, terrastegels hout composiet), maar ook uit uiteenlopende formaten, kleuren en nuances...
In onze ruime toonzaal kan je de terrastegels komen bekijken. Stel gerust je vragen aan onze tegelexperts te plaatsen. Samen helpen we jou om de perfecte tegel uit te kiezen voor jouw bouw- of verbouwproject!