Douchekranen vervangen: een eenvoudige klus!
Douchekraan vervangen: aandachtspunten
Wil je zelf een douchekraan vervangen? Dan sluit je eerst en vooral de watertoevoer af door de hoofdkraan dicht te draaien. Vervolgens zet je alle kranen op de verdieping waar de badkamer gelegen is, én op de eventueel hoger gelegen verdiepingen, open.
De nieuwe douchekraan installeren kan pas als er uit geen enkele kraan nog water komt en de leidingen dus volledig leeg zijn. Vervolgens schroef je de oude kraan los en verwijder je de koppelingen waarmee deze kraan aan de aansluitingen voor warm en koud water vast zat.
De volgende stap bij het douchekraan plaatsen, is het koppelen van de nieuwe douchekraan aan de aansluitingen voor warm en koud water.
Vaak moet je daarvoor gebruik maken van zogenaamde ’s-koppelingen’ om de kraan en de aansluitpunten perfect op elkaar te laten aansluiten. Een douchekraan vervangen doe je steeds met veel aandacht voor een zorgvuldige en waterdichte afwerking: daarom omwikkel je de s-koppelingen met Teflon of hennep. Zo voorkom je lekken.
Douchekraan vervangen: zorg voor goede koppelingen
Een douchekraan monteren? De douchekraan installeren werk je vervolgens verder af door te controleren of alle koppelingen goed vast zitten en of de kraan mooi horizontaal geplaatst is. Als dat het geval is, schroef je de kraan stevig op zijn plaats. De plaatsing van de douchestang is de laatste stap bij een douchekraan vervangen.
In het beste geval kan je hiervoor gebruikmaken van de bestaande gaten van de vorige douchestang, maar het is ook mogelijk dat je nieuwe gaten moet boren om de douchestang te kunnen bevestigen.
Gebruik daarvoor zeker een type boor dat geschikt is voor tegels, om schade te voorkomen. Zo rond je de douchekraan aansluiten stijlvol af.