Badkamerkraan vervangen: een duidelijk stappenplan
Badkamerkraan vervangen: aandachtspunten
In een badkamer bevinden zich heel wat verschillende kranen: de kraan van het bad, de douchekraan, de kraan van de wastafel,… Het kan onder meer gaan om een thermostatische kraan, een mengkraan of een tweegreepskraan. Wil je zelf een badkamer kraan vervangen? Dan hangt het er in de eerste plaats van af om welk type kraan het gaat en waar die zich bevindt. Maar een waterkraan vervangen is zeker iets dat je zelf kan doen!
Voor je aan de slag gaat, moet je de waterleiding afsluiten met behulp van de hoofdkraan. De kraan vervangen doe je pas nadat al het nog aanwezige water weggelopen is: daarvoor zet je alle kranen open op de verdieping waar de badkamer zich bevindt, én op de hoger gelegen verdiepingen. Daarna ga je de oude kraan vervangen door deze los te schroeven en te verwijderen.
Badkamerkraan vervangen: let op een waterdichte aansluiting
Bij een kraan plaatsen of een kraan vervangen is het belangrijk om te letten op de waterdichte aansluiting van de kraan op de watertoevoer. Zo voorkomt u lekken. Hoe die aansluiting precies in elkaar zit, hangt af van het type kraan. Zo is de constructie van een thermostatische badkraan helemaal anders dan die van een mengkraan voor een wastafel.
Moet u een kraan vervangen die op de muur bevestigd is, of een waterkraan plaatsen op een wastafel? In beide gevallen sluit u de kraan aan op de aansluitpunten voor warm en koud water. Let er daarbij steeds op dat u de aanvoerleiding voor koud water verbindt met de kraanaansluiting voor koud water, en niet met die voor warm water!
Wanneer alles op zijn plaats zit, schroeft u de kraan stevig vast. Of de kraan vervangen succesvol is verlopen, test u vervolgens door de hoofdkraan opnieuw open te zetten en te controleren op lekken.